Odpowiadając z tytuł artykułu, najlepiej jeść… po kawałku 😉 Jak byk wielki, tyle się pewnie znajdzie przepisów na dania z wołowiny. Wymieniać trzeba by długo, od gulaszu po karkówkę z grilla. Ciężko też szukać, który przepis na mięso wołowe najlepszy. Są przecież różne gusta. Niezależnie od nich, z myślą o daniach na pewno dobrze wiedzieć jak dobierać mięso wołowe.
Partie mięsa wołowego
Zaczynając od strony… na której byk by usiadł, gdyby siadać zwykł Charakterystyka pod względem przeznaczenia.
Polędwica
Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Mięso jest soczyste i kruche, delikatne w smaku. Polędwica dobrze znosi różne obróbkę, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć i dusić. Przyrządza się z niej steki, zrazy, bitki, ale też dania z mięsa mielonego i gulasze.
Udziec
Część dość zróżnicowana. Należy do niej ligawa, część zrazowa zewnętrzna i wewnętrzna, krzyżowa i skrzydło. Mięso ma wysoką jakość i charakterystyczny, soczysty smak. Można z niego przygotowywać tatara, a także przetwarzać na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się z niego zrazy, steki, pieczenie, dusi się i gotuje.
Zdjęcie ze strony zakładu mięsnego Sikora.
Szponder
W smaku jest dość wyrazisty, zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu mięso to doskonale nadaje się do pieczenia lub marynowania i grillowania. Często przyrządza się z niego również gulasze, może też być bazę do rosołów. Stanowi też dobrą podstawę do potraw z mięsa mielonego.
Mostek
Tłusta i często przerośnięta, przez co r reguły wykorzystywana do dań na bazie mięsa mielonego. Także do gotowania jako podstawę różnych zup i wywarów mięsnych. Jeśli kawałek jest ładniejszy, można też dusić i smażyć.
Łopatka
Smak dość delikatny, choć bywa nieco gorzki. Łopatkę z reguły wykorzystuje się do przyrządzania gulaszów oraz dań z mięsa mielonego, pasztetów, farszów czy gołąbków. Można ją też smażyć, dusić i gotować.
Karkówka
Mięso jest sprężyste, zwarte i soczyste, z widocznym tłuszczem. Świetnie nadaje się do grillowania, również do pieczenia i smażenia. Często przygotowuje się z niego kotlety, bitki i zrazy, ponadto szaszłyki i gulasze. Może być też używane po zmieleniu.
Rozbratel
Mięso jest zwarte i sprężyste. Zawiera niewiele tłuszczu. Dobrze sprawdza się w duszeniu i smażeniu. Mięso w smaku jest delikatne. Dobrze przygotowywać z niego dania, w których mięsu nie będzie towarzyszyć zbyt wiele dodatków.
Antrykot
Mięso ma niezbyt intensywny zapach i średnią zawartość tłuszczu. W smaku soczyste i delikatne. Niektórzy wyczuwają w nim nawet lekką słodycz. Nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Smakuje w formie kotletów i zrazów, pieczeni i gulaszu. Używany jest także do produkcji wędlin.
Rostbef
Mięso jędrne, zwarte i soczyste. Ma niewiele tłuszczu, a po przyrządzeniu zachowuje delikatny smak. Najlepiej je dusić i smażyć, lecz sprawdza się również w pieczeniu oraz grillowaniu.
Z czym to się je
Najprościej by rzecz.. z umiarem 😉 O smakach i gustach się nie dyskutuje, więc dwa słowa o zdrowiu i samopoczuciu. Mniej tuczące będzie zestawienie mięsa z ryżem niż z ziemniakami, mniej z pieczywem niż z ryżem, mniej z pieczywem ciemnym niż jasnym. Przy grillu rzecz jasna nie przesadzać z warstwą spalenizny, bo ciężkostrawna i szkodliwa. Dobrze gdy mięso jest wcześniej marynowane oraz spożywane z warzywami.
Dodaj komentarz