Mięso wołowe czyli jak zjeść byka

Odpowiadając z tytuł artykułu, najlepiej jeść… po kawałku 😉 Jak byk wielki, tyle się pewnie znajdzie przepisów na dania z wołowiny. Wymieniać trzeba by długo, od gulaszu po karkówkę z grilla. Ciężko też szukać, który przepis na mięso wołowe najlepszy. Są przecież różne gusta. Niezależnie od nich, z myślą o daniach na pewno dobrze wiedzieć jak dobierać mięso wołowe.

Partie mięsa wołowego

Zaczynając od strony… na której byk by usiadł, gdyby siadać zwykł :) Charakterystyka pod względem przeznaczenia.

Polędwica

Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Mięso jest soczyste i kruche, delikatne w smaku. Polędwica dobrze znosi różne obróbkę, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć i dusić. Przyrządza się z niej steki, zrazy, bitki, ale też dania z mięsa mielonego i gulasze.

Udziec

Część dość zróżnicowana. Należy do niej ligawa, część zrazowa zewnętrzna i wewnętrzna, krzyżowa i skrzydło. Mięso ma wysoką jakość i charakterystyczny, soczysty smak. Można z niego przygotowywać tatara, a także przetwarzać na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się z niego zrazy, steki, pieczenie, dusi się i gotuje.

Mięso wołowe

Zdjęcie ze strony zakładu mięsnego Sikora.

Szponder

W smaku jest dość wyrazisty, zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu mięso to doskonale nadaje się do pieczenia lub marynowania i grillowania. Często przyrządza się z niego również gulasze, może też być bazę do rosołów. Stanowi też dobrą podstawę do potraw z mięsa mielonego.

Mostek

Tłusta i często przerośnięta, przez co r reguły wykorzystywana do dań na bazie mięsa mielonego. Także do gotowania jako podstawę różnych zup i wywarów mięsnych. Jeśli kawałek jest ładniejszy, można też dusić i smażyć.

Łopatka

Smak dość delikatny, choć bywa nieco gorzki. Łopatkę z reguły wykorzystuje się do przyrządzania gulaszów oraz dań z mięsa mielonego, pasztetów, farszów czy gołąbków. Można ją też smażyć, dusić i gotować.

Karkówka

Mięso jest sprężyste, zwarte i soczyste, z widocznym tłuszczem. Świetnie nadaje się do grillowania, również do pieczenia i smażenia. Często przygotowuje się z niego kotlety, bitki i zrazy, ponadto szaszłyki i gulasze. Może być też używane po zmieleniu.

Rozbratel

Mięso jest zwarte i sprężyste. Zawiera niewiele tłuszczu. Dobrze sprawdza się w duszeniu i smażeniu. Mięso w smaku jest delikatne. Dobrze przygotowywać z niego dania, w których mięsu nie będzie towarzyszyć zbyt wiele dodatków.

Antrykot

Mięso ma niezbyt intensywny zapach i średnią zawartość tłuszczu. W smaku soczyste i delikatne. Niektórzy wyczuwają w nim nawet lekką słodycz. Nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Smakuje w formie kotletów i zrazów, pieczeni i gulaszu. Używany jest także do produkcji wędlin.

Rostbef

Mięso jędrne, zwarte i soczyste. Ma niewiele tłuszczu, a po przyrządzeniu zachowuje delikatny smak. Najlepiej je dusić i smażyć, lecz sprawdza się również w pieczeniu oraz grillowaniu.

Z czym to się je

Najprościej by rzecz.. z umiarem 😉 O smakach i gustach się nie dyskutuje, więc dwa słowa o zdrowiu i samopoczuciu. Mniej tuczące będzie zestawienie mięsa z ryżem niż z ziemniakami, mniej z pieczywem niż z ryżem, mniej z pieczywem ciemnym niż jasnym. Przy grillu rzecz jasna nie przesadzać z warstwą spalenizny, bo ciężkostrawna i szkodliwa. Dobrze gdy mięso jest wcześniej marynowane oraz spożywane z warzywami.

Producenci wędlin domowych

Kategoria: Dla Konsumentów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top