Gotowanie jajek na twardo nareszcie jasne

Nie da się ukryć, trzeba dużej wprawy aby gotowanie jajek udało się na wyczucie. Jak długo gotować jajka aby przy obieraniu skorupek nie było niespodzianki?! Przede wszystkim potrzebny jest kuchenny minutnik, ewentualnie stoper. Ponadto przyda się kilka zasad, a jajka kurze przestaną być tajemnicą.

Jajko ugotowane na twardo

Gotowanie jajek na twardo, półtwardo czy miękko zależy od dwóch głównych czynników. Pierwszym jest rozmiar jajka, który bez problemu znajdziemy na oznaczeniach jajek lub na opakowaniu. Wiadomo im jajo większe tym dłużej będzie się gotować. Drugim, równie logicznym czynnikiem jest temperatura jajka, która wynika z miejsca przechowywania jajek. Oczywiście te przechowywane w temperaturze pokojowej będą potrzebowały na ugotowanie mniej czasu niż te z lodówki.

Gorąco polecamy wykorzystanie prostego kalkulatora – minutnika do gotowania jaj opracowanego przez jednego z producentów jaj. Z pomocą tego narzędzia i z zegarkiem w ręce ufamy, że gotowanie jajek nie będzie już loterią 😉

Aby uniknąć pęknięcia jaj pamiętaj o włożeniu (nie wrzuceniu!) jaj do wrzątku. Dzięki temu też precyzyjniej można odmierzyć czas.

Warto dodać jeszcze dwa słowa na temat obierania skorupki jaj. Aby nie było ono udręką, do wody, w której gotujesz jajka, wsyp znaczną ilość soli; nawet średnio 1 łyżka na 1 jajko. Nie wpłynie to na smak, a skorupki jaj będą odchodzić z lekkością.

Naturalnie istotne jest także źródło pochodzenia jaj. Jeśli zależy nam na wysokiej jakości, smaku i nie chcemy przykładać ręki do cierpień kur z wielkich ferm dobrze mieć sprawdzonych lokalnych dostawców.

Sprzedawcy jaj w sieci Agropaczka

Kategoria: Dla Konsumentów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top